امروز    سه شنبه , 03/مهر/1397

نرم افزار قابلیت اطمینان

نیاز پژوهشکده سامانه های فضانوردی به پیاده سازی و استفاده از ابزارهای عمومی مهندسی قابلیت اطمینان همراه با نیاز به دقت بالا، حجم زیاد محاسبات، ثبت و مدیریت اطلاعات و ... در زمینه قابلیت اطمینان سبب تعریف پروژه‏ای برای توسعه  نرم افزار قابلیت اطمینان گردید. برخی از فواید استفاده از نرم افزار در زمینه قابلیت اطمینان  به ‏صورت است:

• ثبت اطلاعات
  • افزایش دقت و کاهش زمان محاسبات
  • کاهش زمان آموزش به پرسنل
  • نظارت دقیق تر مدیران
  • توسعه فرآیندی قابلیت اطمینان

نرم افزارهای مختلفی در حوزه قابلیت اطمینان توسعه پیدا کرده است ولی تا اکنون نمونه داخلی از این نرم افزار ارائه نشده است. نرم افزار‏های خارجی موجود اکثرا معایب زیر را دارا هستند:

• نبود پشتیبانی فنی
  • امنیت کم اطلاعات
  • تحت سرور نبودن نرم افزار
  • عدم اعمال تغییرات دلخواه در نرم افزار
  • هزینه بالا

با توجه به امکانات موجود در پژوهشکده و خط مشی موجود در زمینه قابلیت اطمینان و افزایش توجه ونیاز به پیاده سازی قابلیت اطیمنان و سطح نیاز پژوهشکده، طراحی و توسعه یک نرم افزار داخلی در زمینه قابلیت اطمینان پیشنهاد و مورد تایید قرار گرفت. تولید نرم افزار داخلی در زمینه قابلیت اطمینان علاوه بر فواید کلی ذکر شده، فواید زیر را دارا می ‏باشد:

• بومی سازی فرایندی

فرایند‏های قابلیت اطمینان در هر شرکت با توجه به نیاز‏ها و توانمندی‏ های آن شرکت دارای تفاوت می‏ باشد. بخش ‏های مهمی از نرم قابلیت اطمینان مرتبط با این فرایند‏ها بوده است که توسعه نرم افزار داخلی می‏ تواند براحتی با فرایند‏های داخلی هماهنگ باشد.

• تغییر و ایجاد بخش‏های دلخواه و مورد نیاز
  • رسوب دانش محاسباتی و فرایندی

اطلاعات خرابی یکی از مهمترین اطلاعات برای طراحی‏ های آتی و از جمله دانش‏ های موجود در سازمان می‏ باشد که با توجه به سرعت تغییر پرسنل در سازمان‏ های پژوهشی ثبت و ذخیره این دانش بسیار با اهمیت می‏باشد.

نرم افزار قابلیت اطمینان در چندین فاز توسعه پیدا کرده است که فاز اول یا ویرایش نخست این نرم افزار شامل  6 بخش زیر است.

• تحلیل حالات و اثرات خرابی (FMEA) ،این سیستم به منظور ثبت اطلاعات خرابی و تحلیل اثرات و دلایل مختلف خرابی و نهایتا ارزیابی خرابی ها و انتخاب اقدامات کنترلی مورد استفاده قرار می گیرد . این بخش بر اساس استاندارد MIL 1629 توسعه یافته است.
  • مدل سازی وتحلیل بلوک دیاگرام قابلیت اطمینان (RBD)، بلوک دیاگرام قابلیت اطمینان به عنوان پرکاربردترین روش مدل سازی قابلیت اطمینان سیستم ها بشمار می آید. در این راستا  در این بخش مدل سازی ، محاسبه قابلیت اطمینان ، میانیگن زمان خرابی ، تحلیل حساسیت و ... برای بلوک دیاگرام های ساده و پیچیده فراهم گردیده است.
  • مدل سازی وتحلیل تحلیل درخت خطا (FTA) ، تحلیل درخت خطا ابزاری برای تعیین حالات بالقوه خرابی سیستم بوده و در نرم افزار حاضر مدل های ساده درخت های خطا مدل سازی و مورد تحلیل قرار می گیرد.  محاسبه قابلیت اطمینان ، میانیگن زمان خرابی ، تحلیل حساسیت و شبکه های دودویی (BDD) معادل هر درخت نیز از خروجی های این بخش می باشد.
  • تخصیص قابلیت اطمینان
  • با رویکرد تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • با روش الگوریتم ژنتیک
  • تخمین قابلیت اطمینان
  • پشتیبانی از استاندارد MIL 217 Plus برای قطعات الکترونیکی و استاندارد NSWC برای قطعات مکانیکی، پشتیبانی از توابع توزیع مختلف (نمایی، نرمال، وایبل و...) برای تعریف توزیع های خرابی قطعات
  • اندازه گیری اهمیت قطعات یک سیستم پیچیده

یادآوری می‏ شود که با توجه به سابقه چندین ساله پژوهشکده در حوزه مهندسی قابلیت اطمینان و تجارب کسب شده در حین اجرای پروژه‏های صنعتی و مطالعات انجام شده ویرایش اول این نرم افزار بخش مهمی از نیازمندی‏ های پژوهشکده را پوشش می‏ دهد.  بدیهی است با توسعه این نرم افزار و افزودن ماژول‏ هایی نظیر مدل‏های فیزیک شکست و آزمون‏ های قابلیت اطمینان به آن، این نرم افزار توسعه خواهد یافت.

برای دریافت  نرم افزار  با پژوهشکده سامانه‏ های فضانوردی یا مرکز تحقیقات قابلیت اطمینان تماس حاصل فرمائید.

برای آشنایی علاقه مندان با توانایی های نرم افزار، فیلم مربوط به معرفی بخش های مختلف نرم افزار تهیه شده است. برای دریافت فایل مربوطه از طریق ایمیل با مرکز تماس بگیرید.